USD Alış: 5.3574 | USD Satış: 5.3789 | Euro Alış: 6.0955 | Euro Satış: 6.1199

32. CACCI Konferansı - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi

23.11.2018

32. CACCI Konferansı - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi

3 milyar nüfusa sahip, 5 trilyon dolarlık Asya-Pasifik pazarıyla Türk iş dünyasını buluşturacak olan ekonomi zirvesi 32. CACCI (Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu) Konferansı İstanbul Çırağan Sarayı’nda düzenlenen ve 2 gün süren organizasyonla gerçekleştirildi.

Konferansa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CACCI Başkanı Jemal Inaishvili ve CACCI’nin önümüzdeki dönem başkanlığını üstlenecek olan Samir Modi (Hindistan), Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, 28 ülkeden 400’e yakın iş insanı, bankacı ve meslek örgüt yöneticileri katılım sağladı.

Hisarcıklıoğlu, Dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 60’ını, Asya-Pasifik ülkelerinin sağladığına işaret ederek, “2018 büyüme ortalaması yüzde 5.6, 2019 beklentisi yüzde 5.4, aynı dönemde küresel büyüme yüzde 4 civarında. Yani Asya-Pasifik, dünyanın geri kalanından daha hızlı büyümeye devam edecek görünüyor. Yine bölgenin küresel ticaret hacmi içinde payı, 10 sene önce yüzde 28 iken, şimdi yüzde 30’a ulaştı. Yılda 5,2 trilyon dolar ithalat yapıyorlar. Bizim buradan aldığımız pay sadece 12 milyar dolar, yani ancak binde 2,4.  Öte yandan Asya Pasifik ülkeleri, yılda 470 milyar dolar uluslararası yatırım yapıyorlar. Bize gelense yılda 1 milyar doları bile bulmuyor” dedi. Bugüne kadar bu ülkelerden ancak 7 milyar dolar FDI çekebildiklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Yani ne Asya-Pasifik bizim radarımızda, ne biz Asya-Pasifik’in radarına girmişiz. İşte bu tabloyu değiştirmek, eksenimizi genişletmek istedik. Bakın şu an Türkiye’nin ihracat menzili yaklaşık 2.900 kilometre. Meksika’nın ihracat menzili ise 4 bin km, Brezilya’nınki 5 bin km, hatta İsrail’in bile ihracat menzili 5,600 kilometre. Yani ufkumuzu genişletmeli, menzilimizi arttırmalıyız. Daha gidecek çok yolumuz var. Vizyonumuz, Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki iş dünyasıyla, Türk iş alemi arasında, güçlü ve kalıcı ekonomik entegrasyon sağlamak. CACCI Konferansı'na Türkiye'nin ev sahipliği, Asya – Pasifik Bölgesi ülkelerinin iş dünyası çatı örgütleriyle, şirketlerinin, ilk defa bizlerle bir araya gelmesini mümkün kıldı. Böylece Türkiye’nin bölgedeki görünürlüğü artacak. Bugüne kadar istediğimiz ölçüde kuvvetli ekonomik ilişki kuramadığımız, Asya ülkelerine yakınlaşmamıza yardımcı olacak.”

Diğer yandan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yürütmekte olduğu CACCI (Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu) Başkan Yardımcılığı görevine yeniden seçildi. Hindistanlı iş adamı Samir Modi ise CACCI Başkanlığı görevini Jemal Inaishvili’den devraldı.​

Organizasyon kapsamında, CACCI 89. Konsey Toplantısı, CACCI Yönetim Kurulu ve üye ülke odaları temsilcilerinin katılımıyla İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. 2018-2020 dönemi CACCI yöneticileri seçiminin yapıldığı Konsey toplantısında gün içinde gerçekleştirilen paralel oturumların raporları sunuldu. Konsey toplantısı öncesinde ise TOBB ile Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu arasında ‘Türkiye-Pakistan Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’ kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi, çok sayıda paralel oturumlar, ikili iş görüşmeleri, konsey toplantıları, tanışma ve işbirliği görüşmelerinin ardından sona erdi.​

32. CACCI Konferansı - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi32. CACCI Konferansı - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi32. CACCI Konferansı - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi32. CACCI Konferansı - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi