USD Alış: 5.3220 | USD Satış: 5.3433 | Euro Alış: 6.0529 | Euro Satış: 6.0772

12.07.2018

Günay, “Dedelerimizin tattığı lezzetleri, kullandıkları ürünleri gelecek nesillere, aynı kalitede ve şekilde, coğrafi işaret tescillerimizi alarak sunmalıyız.”

Malkara Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen ‘Coğrafi İşaretler Farkındalık Eğitimi’ne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini temsilen katılan Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, burada yaptığı açılış konuşmasında coğrafi işaret tescilinin ekonomiye etkilerine ve TOBB olarak yapılan çalışmaların detaylarına dair bilgiler aktardı.

Gerçekleşen programa Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay’ın yanı sıra Malkara TSO Meclis Başkanı Nurdan Altay Güngör, Yönetim Kurulu Başkanı Ümran Bilgin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Türk Patent ve Marka Kurumu ile Özener Patent’ ten yetkililer ve çok sayıda iş insanları katılım sağladı.

Başkan Günay’ın yaptığı konuşma şu şekildedir;Değerli Katılımcılar, Kıymetli Misafirler, Sizleri şahsım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetim kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Türkiye’de coğrafi işaret konusuna en çok önem veren insanlardan biri olan TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu bugün aramızda olamadı.  Daha önceden planlanmış bir programdalar. Rifat Başkanımın selam, muhabbet ve başarı dileklerini iletiyorum. Bugün burada ‘Coğrafi İşaretler Farkındalık Eğitimi’ için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Malkara Ticaret ve Sanayi Odamıza ev sahipliğinden ötürü teşekkür ederiz.

Değerli Konuklar, Coğrafi işaretli ürünlerin tescil ettirilmesi, esasında bir vizyon işidir. Çünkü coğrafi işaret demek, daha kıymetli ürün demek, yani daha fazla kazanç demek.  Avrupa’da bir ürüne coğrafi işaret tescili alındığında, fiyatı birden yüzde 20 ile 50 arasında artıyor. Ama mesele sadece para kazanmakla sınır değil. Ecdadın bıraktığı mirasa sahip çıkmak da bizim görevimiz. Dedemizin tattığı lezzetleri, kullandığı kaliteli ürünleri torunlarımıza, aynı kalitede sunmamız lazım.

Tüm bu ürünlerimiz, koruduğumuz sürece bizim olur. Korumazsak kaybolurlar. Biz bu işte biraz geç kaldık. Türkiye'nin her ilçesinin kendine has peyniri var. Örneğin Malkara Eski Kaşar Peyniri, odamız coğrafi işaret tescilini aldı bu peynirimizin. Ama peynir denildiğinde akla Fransa geliyor. Lale kimin diye sorsak kimse bizim demez. Lale’nin de anavatanı Türkiye ama sahibi Hollanda olmuş. Biz malımıza sahip çıkmayınca, başkaları sahip çıktı. Şimdi buradan yılda 1 milyar Euro kazanıyorlar. En büyük zenginliğimiz, kültürel zenginliğimiz.  Sahip çıkarsak bunlar para, zenginlik demek. Bu yüzden yöresel ürünlerimize sahip çıkmak için coğrafi işaret almamız lazım. Allah’a şükür son dönemde bu alanda önemli mesafe kaydettik.

Şu an 353 ürünümüz coğrafi işaret almış durumda. Coğrafi işaret alanındaki tüm bu güzel gelişmelerde, Oda ve Borsalarımızın büyük emeği var. Mevcut coğrafi işaretli yöresel ürünlerimizin yarısına yakınının tescil edilmesini sağlayan, Oda ve Borsalarımıza çok teşekkür ediyorum.  3 ürünümüz; Malatya Kayısısı, Aydın İnciri ve Antep Baklavası, Avrupa Birliği’nde de tescil edilmiş durumda, 14 tane ürünümüz de başvuru aşamasında. Bunu da sağlayan yine o illerdeki Odalarımız-Borsalarımız. İnşallah bu sayı yakında daha da artacak.

TOBB olarak biz elimizi taşın altına koyduk, Oda ve Borsalarımız da üzerine düşeni yaptı.  Özellikle AB tescili konusunda TOBB Brüksel ofisimiz ile her türlü desteği verdik, veriyoruz.  Onlar sayesinde coğrafi işaret tescili hız kazandı. Oda-Borsalar olarak sadece coğrafi işaretli ürünleri tescil ettirmekle kalmıyor onların tanıtımı için de birçok etkinlikler düzenliyoruz. TOBB’un katkıları ile Antalya Ticaret Borsası tarafından her yıl Antalya’da düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı coğrafi işaretler konusunda artık bir marka oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu ve TOBB olarak coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı, tescil süreçleri, AB’ye tescil süreçleri, üretimi, pazarlanması, tescil yapan kuruluşların hak ve sorumlulukları ile ilgili birçok ilde toplantılar düzenledik. Hükümetimiz de Sınai Mülkiyet Kanunu ile gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirerek hem bizlere yol gösterdi, hem de coğrafi işaretli ürünlerin gelişmesinin önünü açtı. Hükümetimize ve Türk Patent Marka Kurumumuza da de bu anlamda teşekkür ediyoruz.

Kıymetli misafirler, Coğrafi işaretli ürünlerin tescilini aldıktan sonra ki denetim süreçleri, ürünlerin yönetişimi ve satış pazarlama sürecinde daha üst seviyelere çıkmamız gerekiyor.  Bizim buradaki görevimiz ise; tescil sahibi kurumlar olarak; yöresel ürünlerimizin üretimini gerçekleştiren üreticilerin tescilde belirtilen üretim şartnamesine uygun üretim yapmalarını, coğrafi işaret yönetişim sistemini anlamalarını ve inanmalarını sağlamaktır.  Artık sürdürülebilir bir coğrafi işaretli ürün sistemi el birliği ile kurmamız gerekiyor. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygıyla selamlıyor, toplantıya katılan, katkı veren herkese tekrar teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından coğrafi işaretli ve geleneksel ürün adı başvurusu/tescil süresi/amblem yönetmeliği, AB komisyonuna başvuru ve tescil süreçleri, coğrafi işaretli ürünlerin yurtiçi ve yurtdışı pazarlanması gibi konularda uzmanlar tarafından sunumlar yapılarak, son bölümde ise soru cevap bölümü gerçekleştirildi.

Günay, Dedelerimizin tattığı lezzetleri, kullandıkları ürünleri gelecek nesillere, aynı kalitede ve şekilde, coğrafi işaret tescillerimizi alarak sunmalıyızGünay, Dedelerimizin tattığı lezzetleri, kullandıkları ürünleri gelecek nesillere, aynı kalitede ve şekilde, coğrafi işaret tescillerimizi alarak sunmalıyızGünay, Dedelerimizin tattığı lezzetleri, kullandıkları ürünleri gelecek nesillere, aynı kalitede ve şekilde, coğrafi işaret tescillerimizi alarak sunmalıyızGünay, Dedelerimizin tattığı lezzetleri, kullandıkları ürünleri gelecek nesillere, aynı kalitede ve şekilde, coğrafi işaret tescillerimizi alarak sunmalıyız