14.09.2023
Firmaların üretim kapasitesini artırmayı, firmalar arasında iletişim ve etkileşime katkıda bulunmayı hedefleyen, Trakya’nın ilk ve tek endüstriyel fuarı olma özelliğine sahip Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi.
Çerkezköy Kapalı Pazar Yeri’nde düzenlenen fuara, Tekirdağ Valimiz Recep Soytürk, 29. Dönem TBMM Başkanı Prof Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 26. Dönem Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Yönetim Kurulu Başkanımız, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve Teknoloji Müdürü Fahrettin Akçal, sanayiciler, işadamları ve vatandaşlar katıldı.
Fuarın açılışında kürsüye gelen Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, sözlerinde şunlara yer verdi; "Sizleri şahsım ve TOBB Yönetim Kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Buraya gelmeden hemen önce görüştüğüm Başkanımız Sn. M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selam ve sevgilerini iletiyorum sizlere. 7. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın ülkemize, bölgemize ve sektörlerimize hayırlar getirmesini diliyorum. Fuarımızın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.
Değerli katılımcılar, Çerkezköy, ülkemizin sosyo-ekonomik olarak en gelişmiş 30 ilçesinden biridir. Çerkezköy, ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi merkezlerinden biridir. Aynı zamanda 50 yıla yakın OSB kültürü ile ülkemizin nitelikli üretim üssü konumundadır. Bizler Çerkezköy’ün bu başarılarından gurur duyuyoruz.
Kıymetli konuklar, Türkiye, dünyanın önemli üretici ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu başarıya bizi petrol ya da doğalgaz taşımadı. Girişimcilik ruhumuz bizlere bu başarıyı getirdi. Ne kadar ürettiysek, o kadar zenginleştik. Yine ne kadar üretirsek, o kadar zenginleşeceğiz. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için üretimden başka şansımız yok. Bu topraklarda otomobilden, beyaz eşyaya; demir-çelikten, makineye; ilaçtan, tıbbi cihaza binlerce farklı ürün üretiliyor. İmalat sanayindeki rekabet gücümüzü 1980’den itibaren geliştirmeye başladık. İşte bugün geldiğimiz noktada Türkiye, içinde bulunduğu büyük coğrafyada Çin ile İtalya arasındaki en büyük sanayi ülkesi konumundadır.
Değerli katılımcılar, zor bir dönemden geçiyoruz. Bu dönem, eldekini muhafaza etme dönemi. Üretim ve istihdam kapasitesini korumamız lazım. Hatta teknolojilerimizi yenileyerek artırmamız gerekiyor. Kapanan her bir işletme, üretimini durduran her bir fabrika, milli servetin kaybıdır. Tüm dünyanın yaşamış olduğu covid sonrası global sıkıntılar sadece bizim ülkemizi değil küresel anlamda tüm ülkeleri negatif anlamda etkiledi. Bizde ülke olarak olumsuzluklardan nasibimizi aldık. Birde üzerine dünyada eşi benzeri görülmemiş 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat deprem felaketiyle sarsıldık. Bu iktisadi mücadele ortamında hükümetimizden isteğimiz bizi yalnız bırakmamasıdır. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde açıklanan 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) önemli bir kazanım olmuştur.
Orta Vadeli Programı belirsizliği azaltma noktasında son derece önemli görüyoruz. Ekonomik aktiviteye ivme sağlamasını, öngörülebilirliği artırmasını bekliyoruz. OVP’de iş ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik kamu-özel sektör birlikteliğiyle yeni çalışmalar yapılacak olması, yeşil ve dijital dönüşüme odaklanılması, girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesinin hedeflenmesi kıymetlidir.
Programın temel amaçlarına ulaşmak için ortaya konan reformların belirlenen takvimlendirme çerçevesinde hayata geçirilmesini bekliyoruz. Başta finansmana erişim olmak üzere iş dünyasının üretime ve yatırıma yönelik ihtiyaçlarının gözetilerek uygulanması da programın başarısını artıracaktır.
Kıymetli katılımcılar, TOBB ve Oda-Borsalar olarak üyelerimizin sıkıntılarına yönelik attığımız birçok adım var. Tüm bu sıkıntılara, çözüm önerileri geliştirerek bakanlıklar nezdinde takibini sürdürüyoruz.
Yine son dönemde üyelerimiz için önemli olan mesleki eğitimde TOBB-MEB işbirliği projesini hayata geçirdik. Üyelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda devlet destekli ticari alacak sigortası, ticari uyuşmazlıklar ve işçi-işveren anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk, finansmana erişimde KGF teminatı konularının hayata geçmesini sağladık. Biz asla karamsar değiliz. Zira son 25 senede, iç ve dış kaynaklı, onlarca kriz ve çalkantı yaşadık. Hepsinin de üstesinden geldik ve yola devam ettik. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. İnşallah yine hep birlikte el ele verip, ülkemizi hak ettiği yere getireceğiz. Dünyanın en büyük ekonomileri arasına gireceğiz.
Saygıdeğer Katılımcılar, bildiğiniz gibi yurtiçi fuarları denetleme yetkisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndedir. Ticaret Bakanlığımızdan aldığımız yetkiyle yurtiçi fuar takvimini yayınlıyor ve fuar düzenleyicisi şirketleri yetkilendiriyoruz. Fuarcılık sektörünün doğru bir biçimde işlemesi için gerekli olan adımları atıyoruz. TOBB’dan önce fuar sektöründe düzensizlik hakimdi.
Herkes her yerde her zaman istediği fuar yapabiliyordu. Şimdi bu işlere belli standartlar getirildi. Hem fuar şirketlerini hem de katılımcı firmaları ve ziyaretçileri memnun eden bir yeni sisteme geçilmiş oldu. İşte bu vizyonla harekete ederken, bugün de ülkemizin çok değerli fuarlarından birinde bir aradayız. 3 gün sürecek olan Çerkezköy Endüstri Fuarı’nın bölgemize ve sektörlerimize hayırlı olmasını ve bol katılımcılı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.
Protokol konuşmalarının ardından Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’na üye 41 ihracatçı firmaya plaket taktim edildi ve kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi.
Akabinde ise fuar alanın gezilmesi ile program sona erdi.